JERUSALEM & DÖDA HAVET

Detta inlägget är i Samarbete med Resia

Dag 3 börjar med tidigt frukost i hamnen, vidare till historisk guidning i Jerusalem, livets bästa falafel och sen ett salt dopp i Döda Havet. 

Packar in tjejer och guide-Calle med chaffis i vår lilla buss som tagit oss runt hela resan. Ca 1 timma utanför Tel Aviv ligger Jerusalem. Vi började med ett besök på lyxhotellet Mamila där det inte bara vara en fantastisk syn utöver Jerusalem utan även just i den stund pågick förberedelser för en Bar Mitzva.

jerusalem_dödahavet_friendcationIMG_20180511_055458_275.jpg

Den här touren kan normalt ta två dagar, men Calle tog den ”korta” historieversionen och även om jag inte är troende så var det en rätt häftig känsla att se alla andras religösa moments på platser där Jesus varit. Folk som vandra samma väg som honom barfota. Andra som kysste bänken där han sägs ha legat. Graven.

Jag kanske inte är helt mottaglig för timmar av historia men det är helt klart en upplevelse som är svår att beskriva att ha varit här. När jag ser vår guide berätta om allt han vet så gör han det med sån otrolig passion – ångrar att jag räknade sudd på historielektionerna.

jerusalem_dödahavet_friendcationIMG_20180511_055759_677.jpgIMG_20180511_055826_324.jpg
Joanna, Old Town Jerusalem

Vi tar oss sakta runt i gamla stan genom små bazarer och trånga gator för att sen äta lunch. Ett håll in i väggen på den 9onde stationen. Minns inte namnet på restaurangen men fråga efter ”Falafel på 9onde”. W O W. Ni tror ni har smakat på bra falafel? Eller att man hittar jordens bästa i Malmö? Hejda er. Det här var något av det godaste jag ätit. Perfektion på riktigt. Övertygad om att det inte blir bättre än så.

IMG_20180511_060009_701.jpgIMGjerusalem_dödahavet_friendcationIMG_20180511_060055_049.jpg

På vägen ut stannade vi på ett brödbryt. En ritual man gör för att egentligen välkomnas till Jerusalem, även om vi nu var på väg därifrån. Vi gör ett sista stopp vid väggen ”Western Wall” en helig plats dit främst judar kommer för att be. Om ni kikar nära på blid 2 nedan så ser ni massa lappar intrycka mellan stenarna – böner. Sen måste man tydligen backa ut för att inte visa sin bakdel för väggen…. dont know about that one tho …

jerusalem_dödahavet_friendcationjerusalem_dödahavet_friendcationIMG_20180511_060336_778.jpg

Slutligen vill jag tillägga att jag fick några frågor på IG gällande nyheterna som spreds i Sverige igår. Vi märkte inte av någonting i Jerusalem. Känns orättvist nu när man är här hur media målar upp Israel. Vår guide drog en jämförelse med gårdagens nyheter i stil med ”Man kan ha sett en björn på svenskfinska gränsen, håll er borta från Stockholm”. Det är inget som helst som verkar oroligt här.

jerusalem_dödahavet_friendcation

Vi forsätter till Döda Havet som är ytterligare 45 min bort från Jerusalem. En badupplevelse utöver det vanliga. Vi är flera hundra meter under vattenytan så det slog lock i öronen när vi kom fram. Det är otroligt varmt och nästan lite disigt. Vi byter snabbt om, alla lika nyfikna på hur det ska kännas att gå i vattnet.

Vi blir tillsagda att gå i långsamt, man får inte doppa huvudet och det va tydliga uppmaningar om att inte raka sig precis innan besöket. Man förstod varför när man lutade sig tillbaka och lät sig flyta upp som en liten kork på ytan. SÅ SALT.

Lite snålt med bilder här ifrån då vi fokuserade på att smörja in oss i lera. SPA-day! Jag överdriver inte när jag säger att detta måste vara bland den mest effektiva behandling jag haft. Min hy är baby-len och känns väldigt ren efter ”lermasken”. Minns inte all fakta kring vad som faktiskt fanns i både saltet och leran, men det kan ni säkert googla om ni vill veta mer om. Jag måste gå å möta upp de andra för frukost nu.

Fler bilder från Döda Havet kommer senare.

IMG_20180511_080934_286.jpgIMG_20180511_060523_828.jpg

@ResiaSverige Ig Stories får ni lite mer av historian, så in å följ där om ni vill se med av vad vi gör. Idag blir det matmarknad och strandhäng! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.