HEMVÄNDARMIDDAG

Kalkonmiddag – Jag menar att jag aldrig ätit en sådan, men värdinnan hävdar att hon måste ha lagat det till mig under våra 14 år som vänner.

Att jag visst måste ha smakat Mamma Lena Ds magiska brunsostsås, som enligt mannen i hushållet minsann serveras till både det ena och det andra. Jag ger upp, minnet kanske har svikit mig. Hur som helst var det en gudomlig middag. Hemvändarmiddagen hos min extrafamilj på juldagen. Att komma hem till Göteborg är allt något speciellt.

IMG_20191227_075132_461.jpg

Vi är framme innan lunch och Sophie står redan och förbereder middagen. Den kräver både sin tid och sin kärlek. Stuffingen har hon på utsidan, en liten mix av surdegsbröd, Whiskeysås, tranbär, lök och valnötter. (Säkert ngt mer).

Sen trycker hon in smör under huden på kalkonen som i detta fallet är på 4kg. Jag googlade och hittade Ingelstad – ska vara känt för det. Hur man tillagar står i samma googling. I med ännu mer smör och en massa apelsiner inne i, knyt ihop benen och gör klar för ugn.  Detta kommer som ni kan förstå sippra ut och bli till en saftig slutprodukt.

IMG_20191227_075033_317.jpgIMG_20191227_075225_910.jpg

Vi har några timmar att ta igen. Delar en flaska vin (mitt bästa gå-bort- och snacke-vin från Terreno, Toscana) och tiden för kalkonen i ugnen kändes som ingen tid. Vi hinner planera resan vi gör tillsammans i Februari, göra Hasselbacks-potatis, brunostsås, skvallra, duka och gå igenom allt som hänt mellan genom åren en gång till. Jag älskar att prata minnen. Lika mycket som jag älskar att skapa nya minnen med människorna runt omkring mig.

homecoming_göteborg
IMG_20191227_075252_061.jpg

Tillagning  4kg Ingelstads Kalkon – Fyll den med smör, i och under huden för en saftig smak. Vi stoppade även i apelsiner. Bind i hop benen. Resten av ”Stuffingen” tillagades vid sida av. Placera i ungsfast form 225 grader i 30 minuter. Ta ut, vänd på kalkonen, häll över lite sky och sänk värmen till 175 grader. Kalkonen ska nå 70 grader på termometern så när det närmar sig slutet tar du ut och vänder på den med bröstet upp sista 30 minuterna. Ös med sky igen. Nu ska kalkonen vara färdig, ha fått sig en yta och förhoppningvis vara lite saftig från allt smör och apelsinsaften. Låt stå med folie medan du gör resten.

Fyllningen – Vi kör den i en ungsfast form vid sidan av för att inte behöva snåla på det goda. Vi snålar inte på något som ni kommer förstå. Fri del av surdegsbröd, lök, Whiskeysås, valnötter, tranbär. Låt det dra sig i formen några timmar innan du ställer in i ugnen. I ugnen ska det bara värmas upp och få en liten yta.

Brunostsåsen – Det viktigaste. Tine brunost och creme fraiche. Smält i hop en en kastrull. Livsfarlig. Livsfarligt god och kan ätas som soppa.

Hasselbackspotatisen – Skär upp potatisen i tunna skivor (inte hela vägen ner, det vet ni) häll på smält smör, salta peppra och strössla över med ströbröd. Tillaga i ugn på 200 grader i ca 45min.

Voila! Kanske något för en trist helgmiddag i Januari? Mer hittepå i köket hittar ni på IG här: #iköketmedloui

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.