MY TRAVEL GUIDE – UNAWATUNA, SRI LANKA

Fyra nätter i Unawatuna, Mihiripenna och Talpe – vi är förälskade. Förälskade i platsen, maten, stränderna, gatorna och inte minst människorna. 

Aldrig har jag mött så vänliga människor, maten är fantastisk och vyerna så mkt finare än jag ens kunnat googla mig till på 4 månader av research. Jag ska försöka samla mig, tankarna och tipsen till en rafflande Reseguide.

TA SIG HIT
Unawatuna ligger en 2,5h taxiresa söder ut från Colombo. Vi betalde 15.000 rupes = ca 800 kronor via deras nya High Way som kostar lite extra. Man åker smidigast taxi, och det är inget ovanligt att man har en egen driver i flera dagar, speciellt om man ska resa runt in mot landet så som vi gör från och med nu. Det blir nästa guide.

wp-1581014409887.jpg

TA SIG RUNT I UNAWATUNA
Du åker bara TukTuk. Allt under 10 min resväg behöver inte kosta mer än 500 Rupees, och då får chaffisen en liten slant extra. 500 Rupees är 30kr. = Ingen kostnad även om vi försökte gå så mycket som möjligt 1. för att jag tycker om att röra på mig 2. för att jag vill komma lite närmare platsen och de som bor här. Vill kunna stanna å kika in huset, lyssna på konversationerna jag inte förstår och se vad dem gör. Känna lukter, få ögonkontakt, stanna, ta in.


STRÄNDERNA KRING UNAWATUNA
Det finns så mycket, och framförallt så finns det mycket vi inte lyckats läsa oss till innan. Vi tog tips från locals och testade oss fram genom att själva utforska och gå längs stränderna för att hitta dream spots. Och det gjorde vi. Skippa huvudstranden och kolla in detta:

-Dalawella Beach- Simma med sköldpaddor! Bucketlist, check. Dalawella ligger i en liten bukt i södra delen av Unawatuna, där reven bildar en stor bassäng. 1. Perfekt för barn då det i övrigt är ganska mkt vågor. 2. Sköldpaddor simmar in och hälsar på då och då. Stora sköldpaddor. Här fick Gopron briljera. Med bägge ovannämnda faktorer så är det ganska mkt folk och kanske den stranden som kändes mest ”turistig” av de vi besökte. Och då undvek vi ändå ”huvudstränderna”. I Dalawella hittar du både ”Lion Cliff” och känt från Instagram ”Tree Swing”. Kostar 500 rupees att kasta sig ut för en perfekt bild – får se om det blir av innan vi lämnar.

-Mihiripenna Beach- Turisterna verkar inte hitta hit. Vi passerade flera öde stränder mellan hotellet och Dalawella Beach. Otroligt vackert! Vesta Beach var en av dem. Inga solstolar, men nån enstaka restaurang. Ljusa fina stränder, klart vatten och en del vågor. Jag rek att ta sig lite bortom de självklara valen. Det som syns mest, är ofta det som besöks mest. Jag personligen håller mig gärna ifrån andra turister så mkt jag kan.

TRAVEL_BLOgG_UNAWATgUNA

Sugar Beach, Taple– Inte helt säker på om jag ville dela med mig om tipset som jag fick av Norskan som driver The Hide Out i Unawatuna. Sugar Beach blev en sån favorit att vi va här i 3 dagar i rad. Jag lyssnar 100% mer gärna på tips från ”locals” än att läsa guider på TA. Tillbaka till Sugar Beach Club. Genomtänk men inte skrikigt inrett. En känsla av boutique, rustik och äkta. Poolen är inte turkos, den är mörk i rostig plåt. Kuddarna är solblekta och maten va dröm. Äh, får göra ett eget inlägg för Sugar Beach – kommer HÄR. (Länk)

-Hidden Gem- Här kommer en riktig pärla. Herregud. Bland det finaste jag sett och upplevt. Går man 5 min söder ut från Sugar Beach, rundar en en krök längs med stranden så kommer man hit. Tror inte ens stranden har ett namn, men det finns en liten JuiceBar där man kan beställa dricka utefter vad som finns i fruktkorgen på plankan. 6 lankeser som hängde, spelade lokal musik och sålde Roti . Vi kommunicerar på knacklig engelska men det är breda leenden och skratt för hela slanten. Dem fixar och donar, vill hämta kuddar och visar bilder. Sen badade vi, i kristallklart, turkost vatten. Vyer jag inte sett på en enda bild på under hela min research inför resa.

-Koggala Beach- Fortsätt ännu lite mer söder ut från stranden som inte har något namn, till Koggala. Nån kilometer lång, folktomt där med, en förlängning av stranden vi just passerat. Vågorna är höga men bryts nånstans på vägen av något rev. Inga restauranger, fåtal hus som vi spekulerade kring om vi kunde hyra nästa gång vi kommer hit. Det blir en nästa gång. Inom kort, innan Sri Lanka blir Thailand så att säga.

wp-1581014408491.jpg

RESTAURANGER
Mat är halva resan. Halva upplevelsen. Finns inte nån mat jag inte gillar, vad jag vet om. Så jag testar ofta och gärna mest helst vad landet och platsen har att erbjuda. Nu är Sri Lanka kända för sina ”Currys”, så det blir ju en del såklart!

-The Social- Strandhäng! Palmer och ljusslingor. Vitmålade träbord och halmtak. Kan tänkas att det är ganska välbesök då vi förutom tipset från en vän såg att dem låg i topp på Trip Advisor. (Är inget fan av TA, men tips från vänner å bekanta går jag alltid på) Vi testade enligt rek den Halstrade tonfisken och den va riktigt bra. Som första kvällen på resan så blev det givet en ”Curry” med. Mötte upp med vänner och satt till stängning med iskalla Lion (öl) och reggae i bakgruden.

-The Hide Out- Men ja! Atmosfären, personalen, maten och drinkarna! Missa inte detta. Vi testade alla tacos och gick loco på Chilli Passionfruit Margaritas. Avslutade med Nutella fajitas och friterad banan med glass. Drömupplägg. Och bara som en lite note, så hörde restaurangen av sig till mig på IG dagen efter för att berätta att vi hade betalat för mycket och att pengarna låg och väntade på oss baren. Samt att vi fick en superlista med tips på saker vi skulle se och göra. Jag har nämt det innan, men värt att nämnas igen. Människorna här är det vanligaste jag mött.

wp-1581014408150.jpg


-Vesta Beach- Var det min bästa lammkebab någonsin? På vägen hem från att vi simmat med sköldpaddorna så hade klockan hunnit bli efter 4 och lunchen blev ett spontant infall på ett haak längs med stranden. Wow! Perfekt grillat lamm och nystekt tortilla med yogurtsås, grillade tomater, potatis i smör, vitlök och persilja. Ser inte mycket ut för världen, eller knappt en bild. MEN WOW!

wp-1581014410185.jpg

-Middagar hemma- Några dagar bor vi i Tempel house där vår kock lagade mat. Hon dukar upp ett borde med massa olika lankesiska rätter. Vegetarisk curry, kyckling, couscous-sallader och olika grönsaksröror. Dahl är något man ska äta är. Linsgryta. Allt är smakrikt, hett och lagat med kärlek.

-Sugar Beach- Man kanske tänker att man inte åker över halva klotet för att äta Europeisk mat. Men frågan är om den här pizzan räknas som ”Europeisk”. Jag åt samma rätt med tillhörande melonsallad 2 dagar i rad. En Pizza på liba-bröd, med mozarella, feta, broccoli, vitlök, chili-olja och nån persilje/basilika-gegga som jag kanske måste döda för att få tag på receptet på –  H e r r e g u d. Broccolino. Och sen pulles Chicken burger. Och frukosten. Ja vi hann ju testa en del.

wp-1581014408586.jpg
Sugar Beach

BOENDEN
Vi älskar som sagt att testa olika boenden. Gärna blanda lyxigt med rustikt med oxå hemma-hos-känslan i ett Air Bnb. Här finns det massor att välja på men välj med omsorg.

-Owl & The Pussycat Hotel- Jag bokade OTP nästa direkt när vi fått datum på resan. Här ville jag verkligen bo och lyckades boka just bara en natt. En natt va bättre än inget och på ett sånt här hotell – typ: Boutique Hotell är alltid en natt snarare 24h upplevelse. Har massor av bilder här (LÄNK) Ni kommer förstå varför detta är ett måste. Känslan.

-Tempel Villa- Airbnb för 8 personer. 4 Sovrum, lika många badrum, pool, uteplats och egen kock. Med tillhörande påfåglar och apor i trädgården som förvisso höll oss vakna en halv natt pga knäckte kokosnätter på taket. 10min gång till stranden, men då vi älskade Sugar Beach så blev det härliga 40min promenader från Tempel raod till Talpe.

trevel_guide_unawatuna
Owl & The Pussycat Hotel

DHAMRUWAN MAWATHA
Även om man reser till Unawatuna så är det dem små områdena utanför som verkligen sätter sig i hjärtat. Vi bodde och hängde mest kring Taple och Mihiripenna. Vi hitta en sträcka mellan huset och stranden som vi gick fram och tillbaka varje dag. 40 minuter. Över rälsen i Talpe och in mot det lilla undangömd samhället där lokalbefolkningen bor. Alla kommer ut från sina enkla hus, vinkar, ler och hejar. Barnen springer efter och skrattar. Betraktar en, men bara med välmening och nyfikenhet i ögonen. Förbipasserande gubbar på rostiga cyklar insvepta i saronger. Kläder som hänger på tork. Jag blir varm i hela hjärtat av alla vi möter. Barnen är på vägen hem från skolan, en annan dag var det nationaldagen och vi mötte parader och unga män som spelade boll och skulle styla så fort de såg att jag tog fram kameran. Missa inte denna delen. Detta är stunder jag kommer minnas och precis det jag vill uppleva när jag reser. Fler bilder här (länk).

wp-1581014408308.jpg

Jag hoppas ni får användning av guiden. Jag kommer behöva åka tillbaka för att utforsta resten. Thats for sure. Jag fortsätter med SRI LANKA TOUR KANDY- ELLA här (Länk) samt Södra delen MATARA & MIRISSA  här (Länk). 

En reaktion på ”MY TRAVEL GUIDE – UNAWATUNA, SRI LANKA

  1. Pingback: ROAD TRIP TILL KANDY VIA HERBAL GARDEN & PALM AVENVUE | LOUISE JOHANNESSON

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.