Q&A- AMEX OCH EUROBONUSPOÄNG

Efter ett stort visat intresse på hur vi reser av drömresor med eurobonuspoäng fick ni ställa alla era frågor. Här följer frågor ,svar samt länkar till mina tidigare inlägg.

Obs. Jag jobbar ej på Amex (även om man kan tro det) och lämnar det yttersta ansvaret till er själva att läsa på. Detta är mina egna svar baserat på mina 4 års erfarenheter och kunskaper med Amex och Eurobonus.

Q&A

Många av frågorna är liknande men jag hoppas att mina svar hjäper er reda ut era funderingar. Min mening så finns det inget dåligt att tjäna poäng på allt man köper. Poäng som man sen kan resa för. Det dåliga är att det är hög ränta på obetalda fakturan. Så betala fakturan i tid? Enkelt.

NOTE:
Få första 3 månaderna gratis och 15.000p i startpott med min länk. Skriv i kommentarerna eller DMa på Instagram om du tänker skaffa AMEX

Okej, here we go American Express, Amex, Sas Eurobonus, American Express SAS Premium och alla era frågor. Utan inbördes ordning:

Kostar Amex-Kortet något?
Ja, men det är olika beroende på vilket kort du tänker skaffa. Om du använder min länk så är första 3 månaderna gratis. Jag betalar 1500 per år. Men 1500 sek per år utmätt i alla förmåner är snabbt ”återbetalt”. Läs mer HÄR.

Tjänar man poäng överallt?
Ja, du får poäng överallt där du använder ditt AMEX. Observera att ett bankomat-uttag ej räknas som ett köp. Det hade ju blivit helt galet.

Hur lång tid har man på sig att betala en räkning?
Varje faktura är baserad på dina inköp under 30dagar. Fakturan kommer några dagar där efter, men jag är faktisk lite osäker på hur många dagar man har på sig att betala. Jag betalar den alltid direkt när den kommer in och har säkrat pengar med föregående lön på ett separat konto.

Kan man handla på nätet?
Ja, om sidan accepterar AMEX så kan du handla på nätet och får även där poäng på alla dina köp. Same same.

Hur mycket handlar du för för att kunna göra en sån resa?
Man behöver ca 120.000 eurobonuspoäng för att kunna resa business class till typ NYC och du får 15p per 100kr – you do the math. Använder du min länk får du 15.000 p i startpott och kopplar du tex ihop ditt konto med en partner så kommer ni snabbare upp i poäng. Jag och Alex gör tex alla våra stora köp på mitt kort.

Fällor och fördelar?
Ända fällan jag kan komma på är att det kostar att inte betala fakturan i tid. Och att koret inte fungerar Överallt. Typ Pizzerian på hörnet. (Tidsfråga dock eftersom att efterfrågan blir allt högre) Resten är fördelar. Poäng på alla köp, resor när jag kommer upp i rätt mängd poäng OCH grym reseförsäkring vid tex borttappat eller försenat bagage. (Om du köpt resan på kortet vill säga)

Vart kan jag handla på kortet och vad får jag poäng på?
Jag kan handla på kortet mer eller mindre överallt. Men det kan skilja sig lite från stad och land. Du får poäng på alla köp med AMEX. 15p per 100 kr för att vara exakt. Poäng på allt.

Exakt hur fungerar kortet?
Du gör alla köp du kan på AMEX-kortet, betalar räkningen i tid. Du får poäng på dina köp som omvandlas till Eurobonuspoäng. Enkelt! Läs mer här om du vill djupdyka i min AMEX-skola.

Vilket kort har du?
Jag har American Express SAS Premium som är kopplat till mitt medlemsskap på SAS. (Kostandsfritt) Det gör att alla mina poäng automatiskt omvandlas och överförs till Eurobonuspoäng som jag kan resa med nästan vart som i hela världen med alla bolag inom Star Alliance.

Jag spenderar otroligt lite, är det värt då?
Kortet är värt att skaffa om du känner att förmånerna kan värderas till över 1500sek per år. Reseförsäkringen eller bonusresorna du kan plocka ut. Låt oss säg att du ”Bara kommer upp” i 30.000 p på 1 år. Antingen sparar du 4 år till så du kommer upp i en Business biljett, eller så tar du en ekonomiklass-biljett till Paris t/r. Värdet på kortet är för mig värdet av alla förmåner det ger mig. Har skrivit mer om det här.

Måste man ha både Amex och SAS?
SAS är bara ett medlemsskap. Om du vill att dina AMEX-poäng ska omvandlas till Eurobonuspoäng så måste du vara medlem på SAS. Det är kostnadsfritt. Skillanden mellan korten är att ett ”vanligt AMEX” ger det Amexpoäng, ett AMEX SAS-kort ger dig Eurobonuspoäng. Man ansöker alltså först om att bli medlem på SAS, sen kopplar man det med ett Amex SAS Premium. Är ni med?

Jag har ett mastercard varför ska jag ha Amex?
Jag har bägge och samlar poäng på alla håll å kanter jag kan. AMEX-kortet ger en sjukt bra reseförsäkring samt att man vi en spendering på 150.000/ år får något som heter ”2för1” Då flyger man 2 personer för samma poäng som för 1. Därför kan jag alltid ta med mig Alex på mina resor. 🙂 Mastercardet är bra att täcka upp i butiker där man inte accepterar Amex – men ändå vill dra in sina poäng.

Kan man ha två kort kopplat till samma konto?
JA! Och det är ju egentligen det allra mest effektiva för att komma upp i poäng snabbare. Två poängkällor = mer poäng. Fakturan är sen markerad med vem som köpt vad så att man inte ska behöva betala för sin partners ansiktsbehandligar.

Hur omvandlar du poängen?
Mitt Amexkort är som sagt ett Amex SAS Premium, alla poäng görs automatiskt om till Eorubonuspoäng. Vill du ändå alltid resa för dina poäng så är mitt tips att skaffa det som jag har. Amex SAS Premium

Hur får man eurobonuspoäng?
På några olika sätt. 1, Handla på ditt Amex-kort eller Mastercard SAS. Flyg med SAS eller Star Alliance. Håll koll på olika förtag som lockar med poäng för att tex byta elbolag, göra en värdering på din lägenhet. Finns massor av hacks. Får skriva ett separat inlägg om poängjaktens alla knep senare. Nu pratar vi kort. Och på tal om poäng så får du 15.000 p i startpott om du signar ett kort med min länk. Och det får jag med. Se det som ett tack för att jag agerar kundtjänst och ger er kvalitattiva life hacks.

Alla butiker tar inte AMEX, hur gör du då?
Då handlar jag med mitt Mastercard, som oxå är kopplat till SAS och samlar in poäng. Två kort, ett som back up, alla samlar poäng.

Kan man göra annat än att flyga för poängen?
Ja, köp prylar i tex deras shop, boka hotell, hyr bil. Har inte stenkoll på allt man kan köpa eftersom jag själv bara reser för mina = Mest värde.

Finns det en app för att hålla koll på vad man spenderat?
Du håller koll på dina siffror på AMEX- hemsida och ”dina sidor”. Likt vilket bank/ kort som helst. Där ser du fakturor, utdrag etc. Vill du ha koll på hur mkt poäng du har så laddar du ner SAS-appen. Kolla in min blogg om Life Hacks så ser ni hur det kan se ut.

Hur länge kan man spara poängen?
Rätta mig om jag har fel nu, 5 år? Mina poäng som jag tjänade in 2019 går ut 2014 så, Det gör ju att ni har 5 år på er att spara ihop till drömresan, om man nu i värsta fall inte skulle komma upp i tex 120.000 poäng innan. Du kan komma i väg på en resa innan 120.000p med, men för mig är det distans och lyx som är mest värde. Inte att använda poängen på en biljett till Mallis som ju inte behöver kosta så mkt att köpa för pengar. Förstår ni?

eurobonus_sas_flysas_amex_businessclass

Ja men vi börjar där! Kolla som sagt in mina andra länkar om samma ämnen. Hojta om vi har frågor eller vill ha länken för att säga upp med ett förmånligt startpaket. Hej!

Fler inlägg om AMEX HÄR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.