CITRONKLADDKAKA MED SYRLIG GRÄDDKRÄM & BÄR

Syrligheten från citronen ska nästan vrida sig i kinderna, medan sötman från gräddglasyren och den lena, smetiga kakan smälter i munnen. En sommar-succe.

Fick höra att det var den godaste efterrätten svärfamiljen ätit. Så god att den bör både delas, sparas och bjudas på till många många fler. Så nu gör vi det. Bjuder fler alltså. Min familj stod näst på tur.

Citronkladdkaka med syrlig gräddglasyr och bär. Nej men snälla. Receptet är inspirerat av min Cake Queen @linnutbult (FÖLJ) men jag ska göra er en tjänst och dela en variant på det receptet här med. Det bästa med en kladdkaka är ju att man kan göra så många fina olika varianter.

DETTA BEHÖVER DU:

Kladdkakan 
200 g smör
Rivet skal (2 Citron)
Saft från 1 citron
2 ½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3 st ägg

Gräddkrämen
150 g färskost
1,5 dl vispgrädde 100g
1 Burk Smetana
Rivet skal (1 st Lime)
Saft från samma Lime
2 dl florsocker 
1 tsk vaniljpulver

SÅ HÄR GÖR DU KLADDKAKAN
Sätt ugnen på 160 grader och använd en avtagbar form. Idag har jag två mini springformar som jag smörat och ströbrödat. Smält smöret, svalna. Skölj citronerna, riv ner skal och pressa även ner citronsaften i en bunke. Tillsätt alla ingredienser i bunken och blanda ihop. Inte vispa, blanda. Ner med smeten i formen (formarna), in i ugnen i 15-20 minuter. (Beror på om du kör en stor form eller två små) När den är klar ställer du formen i kylen. Låt sen svalna, sjunka ihop och bli riktigt fast men kletig. Kan ta nån timme. Värt väntan. Det sista momenten är livsviktigt för kakans lättsmälta briljans.

GRÄDDKRÄM + TOPPING
Vispa ihop alla ingredienser tills du har en fast kräm. Smaka av med citronsaften. Det ska vrida sig i kinderna tycker jag. Häll ner gräddkrämen i en plastpåse, eller spritspåse om du har. Styla med fluffiga toppar och bär bäst du vill. Desto mer och desto ”slarvigare”, desto finare. Jag skulle plocka citronmeliss i trädgården, men pappas fru kontrade snabbt:- ”Spännande med Basilika på kakan…”

Et voila! Mer kökstök med mig hittar du här: (Klick) och Originalrecept från Linn Utbult hittar du här (KLICK)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.