VECKA 30 – GRAVID Q&A

Var det planerat eller kom det som en överraskning?
Vi har varit tillsammans i 10 år och jag närmar mig 35, så visst har vi pratat om det. Men det var inte planerat att det skulle hända nu. Tanken var att jag skulle vara tärna på min bästa vän bröllop på Nya Zeeland nu i Januari, och det hade ju inte riktig funkat som det ser ut nu.

Dock började jag mentalt ”känna mig redo” redan för typ ett år sen. Konstig känsla som kom från ingenstans. Kanske den där biologiska klockan som tickar igång. Som yngre var jag inte alls övertygad om grejen med barn, det gick senare över till att vara rädd för födsel, rädd att behöva prioritera om i livet och rädd över att ”ge upp/pausa min karriär”. Den sista är ju bara nonsens att man som kvinna ska behöva känna. Att det är ett val mellan familj och karriär…. zzz.

Har du valt BB och hur känner du för förlossningen?
Det blir blir Danderyd efter att jag hört så mycket bra om dem. Men livrädd för förlossning och är mitt uppe i min ”utredning” för Kejsarsnitt. Kan inte prata mer om det än så för att det är sjukt jobbigt att inte veta om jag själv kommer få bestämma hur detta ska gå till. Jag har haft samtal med min BM, med Auroramottagningen och har mitt sista samtal i mellandagarna. Sen ska någon bevilja eller neka min önskan… Toppen.

Ska han heta Ralph eller är det ett arbetsnamn?
Han ska heta Ralph! Vi älskar det och har haft det som namn (och enda namn) sedan redan innan vi ens visste att vi skulle bli pärentz. Det vi leker med som arbetsnamn är Baby-Ralph och Röjar Ralph, för att han härjar runt där nere. Skulle det blivit en tjej skulle vi fått problem men namnet. Skönt att känslan va så stark och det denna gången blev enkelt.

Vad packar du i BB-väskan?
Ingen aning ännu. Ska googla runt på tips och börja skriva ihop en lista. Men antar att det blir lite saker till Alex, mig och bebisen. Mycket snacks och sånt som vi kan underhålla oss med om det drar ut på tiden. Måste köpa nån cute dress han ska få åka hem i. Alex går just nu runt å tror att han ska sitta i en svart AIK-body? Haha. Kommer givetvis inte ske. Inte ens lite.

Hur fick ni reda på att ni skulle bli föräldrar?
Jag har varken koll på ägglossning eller när jag ska ha mens men det va brösten och flåset som avslöjade att något inte var som det brukade. Vi åkte in till fastlandet och köpte två test som jag kissade på dagen efter. Vi hamna i chock och sa- ”vi tar det andra testat imon”. Vi kunde inte somna om och gick upp sjukt tidigt den morgonen. Pappa undrade vad vi höll på med medan vi satt som två ljus i morgonsoffan och tittade frågande på varandra. Att kissa på stickan till att förstå vad det är som händer har en lång stäcka för oss.

Hur mådde du i början av graviditeten?
Hade det inte varit för att jag tog det där testet så hade jag nog inte vetat om det. Brösten blev ömma och flåset slog till. Utöver det var jag mest bara trött, men eftersom det var väldigt varmt i Juli/Aug så skulle jag lika gärna kunna bli sänkt av det. När det började närma sig första UL (v.12) så blev jag orolig över att jag just mådde så bra. Vad det ens något barn där inne? Det var det, en glad lite filur som spände musklerna på Ultraljudet.

Nästa period kallas ju ”spökmånaderna” just för att man kanske inte känner av så mycket och heller inte direkt har någon mage. Det där spelade ut mig psykiskt och gjorde att jag va ordentligt orolig, ängslig, drömde mardrömmar och tårade mig igenom v17-v19 då jag i oro åkte in till min BM och lyssnade efter hjärtat. Allt var som det ska. Inför RUL, V.20-kollen så kände jag mig där med lugn. Låg mest och mös på britsen medan BM gick igenom del för del och sa att allt såg bra ut. En fin stund jag önskar jag hade kunnat dela med A. Han stod på gatan och vänta och sen firade vi med finlunch och den lilla lappen i min väska visade om det var en pojke eller flicka.

Tycker du det har varit jobbigt att vara gravid i Pandemin?
Det har mest varit jobbigt att känna sig ensam i detta. Att inte få hälsa på min familj, umgås med vänner och kunna jobba på som vanligt. Mina planer om min höst och graviditet var lite andra och just nu kommer jag inte ens ut på promenader för att jag direkt får sammandragningar. Jag är mer försiktig och ännu mer aktsam sedan dem i förra veckan sa att Gravida visst var i riskgrupp. Jag är egentligen själv inte så orolig för att bli smittad men vill jag inte vara sjuk och på något sätt utsätta min graviditet för en risk då vi ändå har nedsatt andning just nu. Finns inga studier på att man kan överföra Covid till barnet, men håller mig så mycket jag kan on the safe side. Isolering sätter sig i huvudet så får hoppas att en tar sig ut detta med skallen i behåll. Tror att vi isolerar oss helt 2-3 veckor innan BF för att få med A in på BB.

Har ni köpt mycket grejer till bebisen?
Jag har köpt en dress, ett babynest, en skötbädd och ska snart beställa en vagn och bilstol. Sen har vi fått en hel del fina saker av vänner, familj: Skor, kläder, leksaker. Åhlens skickade en hel påse med flaskor och nappar, snuttar och bröstgrejer. Perfekt! Säng avvaktar vi lite med eftersom vi kommer bo kvar i lilla läggan i 2 månader och helt enkelt hinner känna av vad vi kommer behöva med tiden.

Har du fått många pekpinnar av andra mammor?
Haha, nej inte ännu. Ganska skonad, men det kommer säkert senare när det gäller både förlossning, amning och att ta hand om barnet. Är generellt rädd för mammor i grupp… alla kan väl få lov göra det som är bäst för sin situation, sitt barn och sin familj. Börja jama om amning och ersättning t e x utan att veta om det ens GÅR att amma. Äh! Jag kommer garanterat räcka ut en hand och fråga om tips när jag behöver dem. Som när jag hade problem med halsbrännan och ni hjälpte mig att få bort det HELT. Magiskt.

Kommer ni vilja visa ert barn i Sociala medier?
Varken jag eller Alex tycker något om det och kommer med all sannolikhet vissa upp vår skapelse. Med det sagt så finns det väl bra och dåliga sätt att göra det på. Vi får gå på känsla. Ralph kommer vara en del av vårt liv och kommer därför synas. Även detta finns det delade meningar om, så får det vara. Alla får tycka, känna och göra hur man vill. Vi får lita på att vi inte gör något för att förstöra eller göra det dåligt för vårt barn. Ha! Som om jag INTE skulle lägga upp bilder på Ralph när jag klätt ut honom till en Signalkräfta nästa sommar….

Alla Vecka för vecka hittar ni HÄR. Och outfiten på filmen är den jag ska ha på Nyår. Topp HÄR (Adlink), Kjol HÄR (Adlink)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.