”FÖD VAGINALT ELLER INTE ALLS” HANNE KJÖLLER I SVT

Hon menar att en kvinna som inte kan tänka sig att föda vaginalt borde skaffa sig en hund istället. Att om man måste ta upp viktig vårdpersonal i en ”onödig” operation för att man tycker det är “lite jobbigt att föda” egentligen inte borde skaffa barn alls.

För mig är det helt ofattbart att en kvinna sitter och uttalar sig så här i TV 2021. Eller över huvudtaget. Total avsaknad av empati. Att slå rätten ur kvinnans händer att få bestämma hur man vill föda sitt barn och dessutom skuldbelägga ett redan väldigt känslig område genom att säga att man kanske borde skaffa en hund istället?! (När hon själv dessutom opererat sig för övervikt om vi nu ska tala om “egna val” och “onödigt använde av sjukhusresurser”)

Jag ville inte dra det så långt men eftersom jag själv fick kommentarer i min resa mot beviljat Kejsarsnitt om just “pengar och resurser” så kan jag rada upp en lång lista på saker jag tycker är “egna val” som lett till behov av sjukvård. Skulle kunna vara åka skidor, bryta benet. Röka, få cancer. Osv. Jag själv tycker att alla har rätt till den sjukvård man behöver men kom inte till mig och säg att jag kanske borde skaffa en hund istället…

Jag blev inte gravid för att föda, jag blev gravid för att jag vill bli mamma.

Ämnet kejsarsnitt är redan enormt tabubelagt. Det osar åsikter om rätt och fel, meningar om kostnader och resurser från alla håll. Att kvinnor minsann fött barn genom vaginan i alla tider. (Men att mamman och barnet inte överlevt en vaginal förlossning genom alla tider spelar ingen roll i detta.) Bäst hade väl varit om vi inte föröka oss alls? Eftersom alla förlossningar innebär en risk…  Som tur är går utvecklingen går framåt. Kejsarsnitt kan alltså RÄDDA många mammor och barn från både död och komplicerade förlossningsskador.

Ska vi kladda lite mer i Hannes egna syltburk så undrar man ju om inte en hund kanske skulle kunna råda bot på även övervikt. Förlåt men jag är så fruktansvärt provocerad.

Det visar sig att denna Hanne Kjöller har en helt del åsikter och uppenbarligen saknar empati för andra människor. Jag hoppas ingen gravid kvinna ska behöva möta henne i vården (där hon jobbar?) och att alla som nåtts av hennes ord kan låta det gå in i ena örat och ut i andra. Det förvånar mig att hon får TV-tid att dela sina, får man säga vidriga, åsikter. 

Jag själv har precis 20 dagar kvar till mitt planerade kejsarsnitt, 20 dagar kvar tills jag ska få bli mamma till en liten pojk vi valt att kalla Ralph. Är inte det helt fantastiskt!? Att till och med jag ska få bli mamma.

Vill ni se/läsa mer om den här intervjun så kan ni klicka er vidare in på min story alt direkt in på SVT

4 reaktioner på ””FÖD VAGINALT ELLER INTE ALLS” HANNE KJÖLLER I SVT

 1. Alltså, jag blir så arg över sådant tjafs. Det görs väl inte kejsarsnitt i onödan (oberoende vad orsaken till snitten är) och precis som du säger, så ”skaffar” man inte barn för vaginal förlossning eller snitt, utan det är ju ett steg på vägen till att bli förälder.

  Jag har själv två kejsarsnitt bakom mej, båda pågrund av fysiska begränsningar och ingetdera av mina barn skulle ha överlevt utan snitt. Är nu gravid med trean och kommer med 99% bli snitt även nu. Ifall jag inte haft några ”begränsningar/hinder” (fysiska eller psykiska), så skulle jag gärna föda vaginalt, men nu är det inte möjligt i alla fall. Så ledes, låt alla (eller sjukvården) välja vilket är bäst för just dej och försök inte praktisera några allmänna sanningar på alla.

  Lycka till med slutet och förlossningen (JA, ett snitt är också en förlossning) när det är dags.

  Gilla

 2. Lycka till fina du! Jag ska försöka låta bli att skriva några ful ord men precis som du blir jag oerhört provocerad.
  Jag är 50+ Och har haft lyckan att få blivit mamma 2 gånger.
  Det hade kunnat blivit bara 1 gång då min första förlossning slutade med akutsnitt och en vansinnig förlossnings rädsla till följd av det.
  Då 1996 hade dom precis börjat med kontraktskrivning och psykologsamtal mm och jag ”vågade” bli gravid tack vare att jag fick skriva ett kontrakt om att jag när som helst av vilken anledning som helst kunde avbryta den vaginala förlossningen och få ett planerat snitt. Jag fick även epidural direkt vid ankomst.
  Det jag lärt mig är att trygghet, kunskap, förtroende är A o O vid såväl förlossning som annan sjukvård. Blir man rädd eller är rädd redan från början är ju förutsättningarna för denna underbara upplevelse (som det änndå är) inte så bra.
  Ingen annan ska bestämma hur just du vill föda ditt barn!!! Men dom ska ge dig kunskap, trygghet och förutsättning för att du ska kunna ta ett beslult som är bäst för just dig. Beslutet tas då förhoppningsvis utan rädsla och panik i botten.
  Jag födde min andra son vaginalt med epiduralbedövning och i efterhand är det det bästa jag gjort. Men det var jag som bestämmde och det gick smidigt och lagom fort osv. Efterbehandligen var inget att tala om. Jag var på sommarfest dagen efter full av endorfiner.
  Hoppas min lilla berättelse ger dig styrka att stå på dig att göra precis det som är bäst för dig! Lycka till och massa kramar. Ps. Hund har jag skaffat nu när barnen flyttat hemifrån . // Carina från Sandviken

  Gilla

 3. Så otroligt bra skrivet! Fött två vaginalt, och de ledde till ett planerat kejsarsnitt tredje gången. Första förlossningen gick bra, men personalen betedde sig illa vilket gjorde mig rädd inför andra, mådde psykiskt dåligt under hela graviditeten och under förlossningen fastnade han, han kom inte ens ner i gången, ingen personal lyssnade och de höll på att sluta i katastrof. Aurora efteråt för att få snitt innan tredje ens blev till, då fick jag också höra att jag kanske inte borde skaffa fler barn. Det ska ingen annan avgöra när det finns kejsarsnitt. Det finns inga kejsarsnitt som tar upp personal i onödan, och det är ingen som gör kejsarsnitt för att slippa smärtan, för det gör ont med kejsarsnitt med.
  Jag är så otroligt glad över mitt kejsarsnitt men jag tänker inte skaffa fler barn för jag orkar inte gå igenom processen en gång till. Lycklig över mina tre barn! Men ledsen över att utvecklingen är så sjukt långt bak när det gäller sånt här. Tror många som är negativa mot kejsarsnitt har egentligen ingen fakta överhuvud taget om det.

  Gilla

 4. Jag tycker att det måste vara upp till var kvinna att bestämma hur man vill föda. Jag har två barn varav första genom vaginal förlossning och andra genom planerat snitt. Första förlossningen tog nästan två dygn och va otroligt jobbig. Andra barnet låg åt fel håll och i landstinget där jag skulle föda så får man direkt ett planerat snitt, i vissa landsting får man prova föda ändå och ”hoppas” det går vägen vilket kan sluta i akut snitt. Jag är så glad att jag fick mitt snitt för jag hade helt ärligt varit livrädd annars både för mig och för bebis. Man är inte mindre mamma för att man får ett snitt. Tyvärr fick jag uppleva att vissa inom sjukvården också tycker att snitt är ”belastande”. Dagen efter mitt snitt gick jag i sakta mak mot fikarummet för att hämta frukost, gick förbi personalrummet och får höra ”det är så jobbigt med snitten för dom tar så mycket tid att sköta om”. Tack för den lixom!
  Plingade på klockan extra mycket då för hjälp, haha!
  Lycka till med din förlossning!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.