VAD SPARAR DU TILL & HUR NÅR DU DINA MÅL?

Jag började prata om att spara på Instagram och kom sen fort över i en väldigt intressant diskussion om att spara till sina barn. Det kommer i nästa post. First thing first.

Att ha koll på sin ekonomi är A-O. Privatekonomi är mer än bara sparande. Se till att ha en FuckYou-budget. Att inte vara ekonomiskt beroende av någon annan är trygghet. Mark my words.


STORA SPARMÅLET
Tre senaste åren har jag lagt fokus på att spara ihop till insatsen på den lägenheten vi köpt nu. En av dem största investeringarna man gör i livet. (Den känslan!) Jag började på mer eller mindre noll (Missade bostadsresan) och har sedan dess jobbat i 180 och sett över min privatekonomi. Stramat åt där jag kan.

Att alltid se till att ha så låga fasta kostnader som möjligt, samt inte lägga pengar på onödigt skit. Jag unnar och lyxar gärna. För att inte tala om att resa! Men det finns så många andra saker jag kan hålla igen på innan jag behöver dar ner på mina guldkanter.

Lyxig utgångspunkt, I know, men sen så har jag som sagt husstlat hårt senaste åren som gör just det möjligt. Min side-bizz genererar utdelning, jag gör roliga saker i mitt jobb som gör att jag inte behöver fylla dem hålen med egna pengar. osv Ingen “tur” i det alls. Jag har jobbat mig fram dit. Aktiva val.

För att motivera nya inköp ser jag till att sälja saker jag känner mig klar med. Marketplace, tradera, loppis etc…  Ska tilläggas att även det tar sin lilla tid. Som sagt, inget kommer gratis men ska man nå sina mål så kan man ju givetvis inte sitta vänta på att Triss-vinsten ska landa i knät. Precis som alla andra mål.

VÄRDERA & PRIORITERA
När jag säger att jag sparar och ni ändå ser att jag spenderar… Mina resor är tex oerhört välplanerade. Lämnar inget åt slumpen. Jag letar mycket och länge efter hotell som är valuta för pengarna. Tjänar ihop poäng till mina flygresor så att dem är mer eller mindre gratis. Kort sagt, research och tid är pengar. (Ett av mina bästa lifehacker – LÄNK!)

Jag köper inga dyra väskor eller prylar. Det betyder inget för mig. Behöver inte ens vara ett val faktiskt. En resa vinner den matchen alla dagar i veckan. Om jag ganska lätt kan värdera det som är viktigt på riktigt för mig så blir prioriteringen inte svår. 

LILLA SPARMÅLET
Öppnade i slutet på förra året ett sparmål på Dreams som heter “FL-resan” det är den resan jag och Alex ska göra med Ralph under vår Föräldrarledighet i Januari 2022. Det är 1 år av sparande till fickpengar och vi slipper en fet kreditkortsräkning i brevlådan som en sur eftersmak när vi kommer hem. (Inpräntat i huvudet hör jag pappas ord – Spendera inte pengar du inte har.)

Så under 12 månader dras en liten summa från både mitt å Alex konto. Pengar vi just nu inte märker av men som på ett år hinner bli en betydligt mer “märkbar summa”. Inte dumt alls.

SMART SPENDING
Just nu är det amorteringsfritt på lånen. Vad gör vi med den summan? Sparar. Vi har en hel del utgifter som ligger framför oss i renoveringen. Pengar vi redan har sparat ihop men som vi kommer betala med mitt Amex för att samla poäng som betalar våra resor. Smart Spending, kan vi kalla det. 

Finns mycket man kan göra om man läser på. Först och främst reder man ut vad det är man lägger sina pengar på idag. Får en översikt. Pengar in, pengar ut. Sen kan man sätta upp sina “Varför”. Vad är viktigt för dig, och ställ det emot alla andra utgifter och köp. Kommer jag bli lyckligare av den här väskan och otaliga uteluncher eller går pengarna raka vägen in på ett fondspar för något större längre fram?

LÅNGSIKTIGA MÅL
Fjällstuga blir vårt nästa mål. När vi gjort klart lägenheten och varit på drömresan. Parallellt gör jag en liten amatörmässig resa på Avanza som förhoppningsvis, om 30 år, har blivit något man kan ha att leva på som gamling. Delade just lite info ang Ränta-På ränta-effekten på min story. Värt att läsa på eftersom att man har chansen att kamma hem en hel del på räntevinster genom det. Nästan som trolleri.

Jag har just även frågat er om ni sparar till era barn och hur ni gör det. Väldigt många bra svar som jag ska sammanställa i ett eget inlägg. Kan jag, så vill jag 100% hjälpa Ralph med en bättre utgångspunkt när han blir stor. En liten push in i vuxenvärlden. Ett startkapital. Öronmärkta pengar som ska gå till typ insatsen på en lägenhet. (Eller hur det nu funkar om ca 20 år)

Obs Obs. Notera nu att jag utgår från mig och mina förutsättningar. Alla har vi olika, men tycker vi ska fortsätta dela tips, tankar och hacks för att inpirera varann även om jag med all förståelse fattar att inte alla tex ”kan ha en guldkant och ändå spara”… ni fattar. Man gör vad man kan med det man har.
Alltid.

2 reaktioner på ”VAD SPARAR DU TILL & HUR NÅR DU DINA MÅL?

 1. Älskar att spara och att spendera! Är spara och slösa i samma person 😊
  Sparar för att kunna säga JA till en resa närsomhelst möjligheten ges, för att kunna upplevda livet och för att aldrig tvingas vara på en plats jag inte ska vara. Mina fuck You pengar helt enkelt!

  Gillad av 1 person

 2. Som privatrådgivare på en bank är jag så glad att du väljer att använda din plattform att belysa något så viktigt som makt över Sin egen privatekonomi.
  Att det är värt att spara, och vad resultatet av prioriteringen ger er för mervärde!
  Väldigt kul och viktig läsning!
  Hoppas ännu fler hittar ditt konto!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.